Vi bär fortfarande på elden (2013)

Vi bär fortfarande på elden är ett projekt på temat människans relation till eld. Projektet kretsar kring mobila vedeldade kök som skapar olika möjligheter för social interaktion och matlagning med hjälp av eld. Köken utvecklas kontinuerligt utifrån erfarenheter från tidigare utflykter.

The Bike Kitchen at Vinterviken, Erik Sjödin 2013

Cykelköket har sittplatser för fem och fem set av tallrikar, muggar och bestick - ett antal som är vanligt som max antal gäster i Japanska tehus. Spisen på cykelvagnen är en tältspis som ursprungligen är tänkt för att användas i katastrofsituationer. Köket är också utrustat med en liten yxa för att göra tändved och hugga ved samt diverse matlagningsredskap.

Tyvärr är tältspisen inte särskilt praktisk för matlagning eftersom mycket värme försvinner ut på sidorna istället för att värma upp kokärlet. Cykelvagnen är heller inte optimal då den är krånglig att transportera utan cykel, t.ex. då den ska flyttas in och ut ur förråd. Cykelköket är därför pensionerat och kommer att byggas om till ett nytt mobilt kök som kombinerar det bästa från cykelköket och raketspisköket nedan.

Raketspisköket vid Bergen Kunsthall, Erik Sjödin 2013

Raketspisköket har många likheter med cykelköket, men genom raketspisköket utforskas även diverse metoder för att energieffektiv matlagning. Raketspisköket är utrustat med en raketspis och en tryckkokare och har tallrikar, muggar, bestick och sittplatser för tre personer. Som Henry David Thoreau sa: "en för ensamhet, två för vänskap, tre för sällskap.". Raketspisen är bygd av en amerikansk bakgårdstillverkare som marknadsförde spisen med sloganen "För varma mål i svåra tider".

The Tin Can Kitchen at Rävudden, Erik Sjödin 2013

Konservburksköket är ett set med två raketspisar gjorda av använda konservburkar. Den lilla raketspisen är lämplig för att värma en kanna med vatten. Den större kan användas för att laga mat. Båda spisarna är byggda efter gör det själv instruktioner hittade på youtube. Spisarna förvaras i en trälåda tillsammans med tallrikar, koppar och bestick. Köket är lämpligt för att laga mat till en eller två personer. Konservburksköket har inte några direkta fördelar i förhållande till mer kompakta stormkök eller raketspisköket ovan och är därför pensionerat.

OBS: Det är generellt inte tillåtet att elda i tätbebyggt område eller under varma sommarmånader. Innan du gör upp en eld: 1. Kolla med räddningstjänstens om det är tillåtet att elda. 2. Elda inte när det blåser och är torrt, då sprider sig elden mycket fort. 3. Ha alltid släckningsutrustning till hands. 4. Se alltid till att vara minst två personer om något händer. 5. Se till att ha möjlighet att larma om olyckan skulle vara framme, till exempel med mobiltelefon.

Köken har dykt upp på diverse platser i Stockholm (SE), Bergen (NO) och Oslo (NO) inklusive på Bergen Kunsthall i Bergen i april 2013 och med Maretopia på Stockholms kulturfestival i augusti 2013.