Våra vänner pollinatörerna (2014 - 2015)

I Våra vänner pollinatörerna bygger barn, ungdomar och vuxna bostäder åt pollinatörer som honungsbin, vilda bin och humlor. Honungsbin är fantastiska pollinatörer, men nya studier har visat att vilda pollinatörer ofta är ännu viktigare för effektiv pollinering. Tyvärr har honungsbin det svårt just nu och många arter av vilda pollinatörer är på väg att försvinna helt. En av flera faktorer som bidrar till nedgången av vilda pollinatörer är brist på bra boplatser. I vissa fall kan deras situation förbättras genom att man bygger bostäder åt dem, men att bygga bostäder åt pollinatörer kan vara vara en bra ide även om det inte alltid är det bästa sättet att hjälpa pollinatörerna.

"Om insektsspanare blir engagerade i de interaktioner de ser i sin trädgård, så kanske de blir starkare förespråkare för att hålla väggrenar fria från ogräsmedel, för att försäkra att endast biologiska bekämpningsmedel används för att att hantera skadedjur på matgrödor och för att etablera korridorer som länkar samman skyddade områden." - The Forgotten Pollinators, S. L. Buchmann and G. P. Nabhan

Det är viktigt att bostäder för pollinatörer konstrueras rätt. Här finns en ingående guide till att bygga bostäder pollinatörer.

Our Friends the Pollinators at Eggeby gård. Photo: Erik Sjödin 2014.

Fotografierna ovan och nedan är från ett konstkollo arrangerat i samarbete med Tensta konsthall på Eggeby gård i Stockholm 2014 och 2015. Under konstkollot byggde deltagarna hus och bikupor för solitärbin, humlor och honungsbin som sedan placerade permanent på gården och beboddes av bin. Bikuporna var av topplistmodell och byggdes av trä återvunnet från en utställning på Tensta konsthall. Deltagarna sådde också en äng och lärde sig om biodling från den lokala biodlarföreningen.

Our Friends the Pollinators at Eggeby gård. Photo: Erik Sjödin 2014.

Tack till Tensta konsthall, Eggeby gård, Sundbybergs och Spångaortens biodlareförening och Eggeby gårds naturskola samt programmet för inredningsarkitekur och möbeldesign på Konstfack i Stockholm.